Selecteer een pagina

Wie is toch dat beest met die vlijmscherpe klauwen, die knarsende tanden die alles kauwen? Natuurlijk is dat de Gruffalo. Een prentenboek dat niet meer weg te denken is uit onze boekenkast.

De Gruffalo

Titel: De Gruffalo
SchrijverJulia Donaldson & Alex Scheffler
UitgeverijLemniscaat
ISBN: 9789082644104

Interessante weetjes

Julia Donaldson schreef De Gruffalo in 1995, waarna ze het verhaal bij het uitgever instuurde en een bericht stuurde aan Alex Scheffler, een illustrator die ze ooit vluchtig had ontmoet. Hij maakte de tekeningen bij het verhaal dat gebaseerd is op een oud Chinees volksverhaal over een meisje dat de Koningin van de Jungle claimt te zijn nadat ze ontsnapt aan een tijger. Het prentenboek werd in 1999 uitgegeven en was gelijk een enorm succes. Het is inmiddels in meer dan 50 talen uitgebracht en er zijn meer dan 13 miljoen exemplaren van verkocht.

Het boek kwam later nog in opspraak omdat alle karakters als mannelijk worden bestempeld. Dat zou geen goed voorbeeld zijn voor kinderen. Ook werd het boek op diverse scholen niet voorgelezen ‘omdat het monster kinderen bang kon maken’. Je vraagt je af wat er dan nog wel mag?

Over het boek

Er loopt een klein muisje door het bos. Op zijn weg komt het allerlei dieren tegen die de muis als een lekker hapje zien. Om zichzelf te beschermen vertelt Muis een verhaal. Een verhaal over een eng monster, met scherpe klauwen, eeltige knieën en paarse stekels op zijn rug. De andere dieren maken dat ze wegkomen want dit enge monster willen ze natuurlijk niet tegenkomen. Muis gniffelt om hun angst voor het onbekende. Totdat… hij de echte Gruffalo tegenkomt!

Inkijkje prentenboek De Gruffalo

Als de Gruffalo ook wel trek heeft in een muizenhapje, gooit Muis het over een andere boeg. Hij vertelt de Gruffalo dat hij het gevaarlijkste dier in het woud is. Ze lopen samen het bos in. Als ze de andere dieren weer tegenkomen, maken die zich, bij het zien van de Gruffalo, direct uit de voeten. Zie je nu wel Gruffalo? Iedereen is bang van mij!

Meer Gruffalo

Na het succes van De Gruffalo kon een franchise niet uitblijven. Inmiddels zijn er meerdere boeken, twee films en diverse leuke Gruffaloproducten zoals knuffels, tassen en een tekenboek om zelf een Gruffalo te leren tekenen.

Wil je dit prentenboek in de klas gebruiken? Bekijk dat zeker eens dit Pinterestbord met lesideëen!

Wil jij dit boek ook lezen?

De Gruffalo is zowel in de fysieke als de online boekhandel verkrijgbaar.