Selecteer een pagina

Er zijn zoveel prachtige kinderboeken op de wereld dat het soms moeilijk is om de mooiste eruit te pikken. Daarom vertellen deze mama’s over de boeken die zij vroeger graag lazen, die ze hun kinderen nu voorlezen en welke boeken de kinderen zelf lezen. Dit keer het favoriete kinderboek van Iris.

Het favoriete kinderboek van Iris

Hi! Mijn naam is Iris. Ik woon samen met mijn lieve man en twee kinderen Nora (4 jaar) en Tim (2 jaar) in Drenthe. Ik vind het heerlijk dat mijn kinderen qua leeftijd dichtbij elkaar zitten, waardoor we veel dingen met z’n drieën / vieren kunnen doen. Er wordt veel gespeeld met Duplo, we gaan graag “op avontuur‘, we knutselen veel en ook lezen we iedere dag boekjes.

Om af en toe even tot rust te komen zitten we aan het einde van de middag samen op de bank en pakken we er een boek bij. De ene keer is het een voorleesboek, de andere keer een prentenboek en nog weer een andere keer een zoekboek. Hierdoor blijft het afwisselend en erg leerzaam.

Vertel eens over jouw leesreis

Ik moet eerlijk bekennen dat ik lezen altijd best moeilijk gevonden heb. Hierdoor vond ik het al snel niet leuk, waardoor ik boeken liever ontweek. Op basis van leeftijd word je vaak in een bepaald niveau ingedeeld en dat vond ik destijds erg lastig. Ik kon op school prima meekomen, maar qua lezen had ik het graag een stapje lager gehad. Ik weet namelijk zeker dat ik lezen dan een stuk leuker gevonden had en het minder als “verplichting” had gezien. Als moeder vind ik het nu dan ook erg belangrijk om voor te lezen en te laten zien dat lezen wél leuk is.

Wat is jouw favoriete kinderboek?

Het kinderboek “Een eiland in zee” geschreven door de Zweedse schrijfster Annika Thor is mij altijd bijgebleven. Ik las het destijds tijdens Kinderboekenweek en eigenlijk was dit ook gelijk het eerste boek dat ik met volle aandacht helemaal uitgelezen heb. Het verhaal gaat over twee Joodse zusjes, Nelli en Steffi die door hun ouders uit schrik voor de nazi’s vanuit Wenen naar een eiland worden gestuurd. Ze worden gescheiden van elkaar en op een gegeven moment breekt er oorlog uit. Ik vond het een erg meeslepend boek.

En wie is je favoriete kinderboekenschrijver?

Momenteel vind ik de boekjes van Leo Timmers heel leuk om met mijn kinderen te lezen. Ze zijn vlot, leuk en de illustraties vind ik ook erg grappig. De boeken van Dikkie Dik blijven een heel groot succes en ook verhalen over dieren lezen we graag. Maar verder heb ik eigenlijk niet echt een voorkeur. Ik ben dol op mooie prenten. Hier ga ik vaak als eerste op af wanneer ik een kinderboek ga kopen. Ook neem ik regelmatig een kijkje bij de Kringloopwinkel voor boeken.

Wat is het favoriete boek van jouw kinderen?

Mijn kinderen vinden het leuk als ze meegenomen worden in het verhaal. “Let’s go!” de Engelse variant van “Ga je mee?” van Charlotte Dematons vinden we momenteel erg leuk. het boek “De gele ballon” is ook geschreven door Charlotte Dematons en ook hier ben ik erg benieuwd naar. “Coco kan het” van Loes Riphagen blijft een favoriet en ook Eendje achterna van Magnus Weightman hebben we heel lang gelezen / bekeken.

Boekcover Coco kan het!

Welke verfilming van een kinderboek zou iedereen moeten zien?

Ik vind Pippi Langkous heel erg leuk. Maar ook Harry Potter kan ik blijven kijken. Oh, en “De GVR” vond ik geweldig!

Heb jij nog een goede leestip voor kinderen die lezen minder leuk vinden of het lastig vinden?

Zoals ik al zei vond ik het als kind niet zo leuk om te lezen. Waarschijnlijk komt dit doordat ik het moeilijk vond en het niveau te hoog was. Ik raad daarom aan om op zoek te gaan naar een boek dat je gemakkelijk kan lezen en dat je aanspreekt.

Bedankt Iris voor jouw verhaal!

Banner 'het favoriete kinderboek van...'

Wil jij ook vertellen over je favoriete kinderboeken? Dat kan! Stuur een mailtje naar contact@mamaleestvoor.nl onder vermelding van ‘favoriete kinderboek’!