Wist je dat het vandaag – 13 september – Roald Dahl dag is? Een goed momenten om mijn eigen favoriete kinderboeken van deze geniale kinderboekenschrijver op een rijtje te zetten!
Inhoudsopgave – Mijn favoriete kinderboeken van Roald Dahl
Matilda
Ik kan er niet omheen dat Matilda voor altijd met stip op 1 zal staan wat betreft mijn favoriete kinderboeken van Roald Dahl. Ik zat denk ik in groep 5 toen de film uitkwam en die werd getoond in de speciale kinderbioscoop waar onze juf altijd kaartjes voor kreeg. Ik zag de film, ik was verrukt. Dat kleine meisje, dat het liefst met haar neus in de boeken zat en die met haar speciale gave het boze schoolhoofd voor eens en altijd wegjoeg.
Je mag gerust weten: ik heb na het zien van die film regelmatig geprobeerd of ik niet ook dingen kon laten zweven 😉 Hoe dan ook, na het zien van de film heb ik het boek meerdere malen gelezen en nu, bijna 30 jaar later, lees ik het boek nog steeds met veel plezier. Ik las het talloze keren voor in de klas maar zeker ook aan mijn eigen kinderen nu ze er oud genoeg voor zijn.
Inmiddels is er naast de originele film uit 1996 ( met onder andere Danny DeVito en Pam Ferris uit Call the Midwife als Schoolhoofd Bulstronk) ook een nieuwe versie uitgekomen onder de naam Matilda the Musical, gebaseerd op de Tony-award winnende musical, waarin Emma Thompson de rol van Bulstronk op zich neemt.
De GVR
Op een hele goede tweede plaats komt natuurlijk De GVR. Het verhaal over de Grote Vriendelijke Reus die ’s nachts dromen komt brengen aan alle kinderen. De reus die kleine Sofie meeneemt naar reuzenland waar ze kennis maakt met Flitspoppers en Snoskommers (een nog dagelijks gebruikt woord bij ons thuis, haha) maar ook leert wat de andere, gewelddadige reuzen doen met kleine kinderen. Samen met de GVR bedenkt ze een plan om de slechte reuzen te grazen te nemen. Dat ze daarvoor zelfs bij de Koningin van Engeland haar slaapkamer in moet sluipen is gewoon maar onderdeel van het plan!
Was het met kerst, toen de film van de GVR voor het eerst op TV werd uitgezonden? Ik weet in ieder geval dat ik bij mijn Opa en Oma op bezoek was en met een stel neefjes en nichtjes boven op de slaapkamer naar de TV mocht gaan kijken. De film maakte diepe indruk op me. Ik moet een jaar of 5 oud zijn geweest en toen werd er nog niet zo moeilijk gedaan over ‘spannende films’, waar deze van de GVR toch zeker wel onder valt. Hoe dan ook, ook de GVR kreeg een speciaal plekje in mijn hart en komt hier nog regelmatig uit de boekenkast!
Sjakie en de Chocoladefabriek
Hoe verzint hij het? Dat is toch wel een gedachte die steeds weer bij me opkomt bij het lezen van de kinderboeken van Roald Dahl. Zijn tomeloze inspiratie om te schrijven over wonderlijke dingen, zoals het verhaal van Sjakie die na het winnen van een Golden Ticket, op uitnodiging de bijzondere chocoladefabriek van Willy Wonka mag bezoeken. Sjakie komt uit een arm gezin en is verrukt als hij degene is die uitverkoren is om de nogal excentrieke Wonka te mogen bezoeken. Alleen blijkt dat Willy Wonka toch wel erg bijzonder is en er nogal rare gedachten op na houdt. Kan de chocoladefabriek zo wel verder voortbestaan?
Natuurlijk kennen we allemaal de originele film met Gene Wilder als Willy Wonka, maar hoe dol ik ook op deze versie ben, de remake van Charlie and the Chocolate Factory, geregissseerd door Tim Burton en, hoe kan het ook anders, Johnny Depp als Willy Wonka, vind ik mogelijk nog beter!
Leuk feitje: Roald Dahl zat vroeger op een kostschool waar chocoladeproducent Cadbury regelmatig dozen nieuwe chocolade heen stuurde, voor de leerlingen om te testen. Dit werd uiteindelijk zijn inspiratiebron voor Sjakie en de Chocoladefabriek.
De Heksen
Als een jongen met zijn oma, die toevallig heksenexpert is, een kamer in een hotel betrekt, blijkt dat alle heksen van Engeland hier bijeen zijn gekomen voor hun jaarlijkse bijeenkomst. Hij vangt op dat de Opperheks niet al te blij is: er zijn dit jaar veel te weinig kinderen vernietigd en er moet een plan komen om die achterstand in te halen. Met Formule 86 – Muizemaker Tijddrank moet dat lukken. De heksen krijgen als opdracht zoveel mogelijk kinderen te voorzien van snoep, koek en andere lekkernijen die deze drank bevatten. Als de kinderen na het eten hiervan in muizen veranderen, is het een kwestie van genoeg muizenvallen zetten om van het probleem af te komen. Het is aan onze hoofdpersoon de taak om daar een stokje voor te steken!
Spannend en gruwelijk is dit verhaal over de vernietiging van kinderen door de heksen. Misschien kun je je nog wel de verfilming uit 1990 herinneren met Angelica Huston (je kent haar wel als Morticia Addams). In 2020 werd er ook van deze film een remake gemaakt met niemand minder dan Anne Hathaway in de rol van Opperheks.
IEORG IDUR
Het semi-romantische verhaal IEORG IDUR gaat over meneer Hoppe wiens appartement vol staat met planten. Waar overigens niemand iets van weet, aangezien hij ze goed verstopt. Meneer Hoppe is verliefd op mevrouw Zilver, zijn buurvrouw, maar het is nooit gelukt om iets aardigs tegen haar te zeggen.
Mevrouw Zilver heeft een schildpad als huisdier, Rudi. Ze zou graag zien dat Rudi wat groter wordt, maar het schiet niet echt op. Ze vraagt meneer Hoppe of hij niet iets kan doen. Hij verzint een toverspreuk voor haar, die ervoor moet zorgen dat Rudi gaat groeien. Natuurlijk werkt die niet, maar om de schijn op te houden verwisselt meneer Hoppe de schildpad dagelijks voor een groter exemplaar. Totdat de schildpad te groot wordt en hij weer iets moet verzinnen om de schildpad te laten krimpen. Alles voor mevrouw Zilver!
Wat ik niet wist, is dat ook IEORG IDUR is verfilmd. In 2015 werd er een tv-film gemaakt met in de hoofdrollen niemand minder dan Dame Judi Dench en Dustin Hoffman.
Over Roald Dahl
Roald Dahl (Groot Brittannië, 1916-1990) is en van ’s werelds bekendste kinderboekenschrijver. Hoewel hij werd geboren in Llandaff, Zuid-Wales, waren zijn ouders Noors en werd er thuis dan ook Noors gesproken. Na zijn werk voor Shell en een kort dienstverband in militaire dienst, werd hij na een ongeluk, met hoofdletsel afgekeurd voor actieve dienst en overgeplaatst naar de Britse ambassade in Washington. Daar maakte hij kennis met C.S. Forester, een auteur die Dahl uiteindelijk inspireerde op zijn eigen verhalen ook op papier te zetten. Dit resulteerde in een succesvolle carrière waarbij hij niet alleen kinderboeken schreef, altijd prachtig geïllustreerd door Quentin Blake, maar ook diverse boeken en bundels voor volwassen.
Leuk feitje: hij schreef al zijn verhalen met potlood.
Welk van de kinderboeken van Roald Dahl is jouw favoriet?
Trackbacks/Pingbacks