Selecteer een pagina

Duurzaam leven is voor ons heel belangrijk. Wij doen er dan ook alles aan om milieubewustzijn bij onze kinderen te vergroten. Spelenderwijs gaat dit natuurlijk het gemakkelijkst en blijft het leuk voor beide partijen. Dit zijn onze 5 favoriete kinderboeken over duurzaamheid. 

Deze blog is geschreven door Mirjam. Zij is moeder van Noah, Eli en Filou. Ze blogt over duurzaam wonen en leven bij eengoedverhaal.nu.

Het probleem met een draak

Het probleem met een draak

Het prentenboek ‘Het probleem met een draak’ van Debi Gliori vonden wij per toeval bij de kringloopwinkel. We vielen vooral op de mooie illustraties en we kwamen er pas thuis achter dat dit verhaal een dubbele boodschap heeft, namelijk: als we allemaal zouden leven als draken, dan maken we er een potje van. “Ze eten zich rond en drinken zich vol. Ze geven feestjes en maken lol. Maar ze denken niet na en maken veel troep. Honderduizenden kilo’s poep!”

Door deze vondst kwam ik op het idee om een blogartikel te schrijven over duurzame kinderboeken

De tekst in dit prentenboek is op rijm geschreven. Toegegeven, het is niet de meest inspirerende tekst. Of het komt wellicht door de slechte vertaling (het origineel heet The Trouble With Dragons).  Maar het verhaal is kort en leest lekker weg. Een prima verhaaltje voor het slapengaan, waarbij je kinderen ook vragen kunt stellen over de betekenis van het verhaal.  

Het probleem met een draak | Debi Gliori | Veldboeket Lektuur Uitgeverij | ISBN 9789052474182

Palmen op de Noordpool

Kinderboeken over duurzaamheid: Palmen op de Noordpool.

Een van onze nieuwste aankopen in de categorie kinderboeken over duurzaamheid is ‘Palmen op de Noordpool – Het grote verhaal van klimaatverandering’. Geschreven door Marc ter Horst en met mooie illustraties van Wendy Panders. Ik kocht het kinderboek vooral voor mijn zoontje van 8 die natuurlijk op school en op het Jeugdjournaal ook steeds meer meekrijgt van de klimaatproblematiek.

Dat dit boek past in dit rijtje kinderboeken over duurzaamheid is wel duidelijk. In deze dikke pil wordt namelijk alles uitgelegd over co2 in de lucht, de dampkring en aardwarmte. Er worden dus niet alleen maar duurzame tips gegeven, zoals doe de lampen uit en gebruik oplaadbare batterijen, maar er wordt vooral uitgelegd waarom al die tips belangrijk zijn.

Er staat erg veel tekst in het boek. Het is geen gezellig verhaaltje dat je in één avond uitleest, maar meer een boek dat je kind er af en toe bij kan pakken om iets op te zoeken. Of lees gezellig samen een hoofdstuk om een gesprek over het klimaat op gang te brengen.

Palmen op de Noordpool | Marc ter Horst | Gottmer | ISBN 9789025768171

De zoete zusjes helpen de natuur

De zoete zusjes helpen de natuur

Mijn dochter van 5 jaar is fan van de Zoete Zusjes. Ik was dan ook erg blij toen de YouTube sterren een leesboek op de markt brachten over de aarde helpen. In de Zoete Zusjes helpen de natuur lees je over hoe de zusjes het stukje bos vlakbij hun huis willen redden. In de eerste instantie omdat daar hun boomhut staat, maar ook om de dieren die daar leven hun huis te laten behouden. 

Met restafval maken de zusjes een kunstwerk om te gebruiken als protestbord. En gaan ze op de fiets naar de tweedehands winkel om sjieke kleren te kopen, in de hoop zo indruk te maken op de burgemeester die ze willen overtuigen om geen kantoorpanden in het bos te zetten. De tips die worden gegeven zijn zo mooi in het verhaaltje verwerkt, dat ze helemaal niet belerend overkomen.  

De Zoete Zusjes helpen de natuur | Hanneke de Zoete | Kosmos Uitgevers | ISBN 9789043923842

Koos zoekt een huis

Koos zoekt een huis

Koos de Koala is inmiddels bij veel kinderen al bekend. Het figuurtje heeft een eigen YouTube kanaal, een theatershow en zelfs lesmateriaal voor basisscholen. Maar het begon eigenlijk allemaal met het prentenboek ‘Koos zoekt een huis’. 

In dit mooie prentenboek van Liselot Jansen, Yondi Schmidt en Sarina Reilingh maken we kennis met Koos die op een dag geen huis meer heeft omdat zijn favoriete eucalyptusboom is vernield door graafmachines. Met zijn vriendjes trek hij de weide wereld in. op zoek naar een nieuwe woonboom. Onderweg komt hij vervuilde straten tegen… Kan hij nog wel een nieuw huis vinden?

Achterin het boek staan nog extra tips hoe kinderen ervoor kunnen zorgen dat er minder bomen gekapt worden.

Koos zoekt een huis | Liselot Jansen, Yondi Schmidt, Sarina Reilingh | Meis & Maas | ISBN 9789030507697

Van de Noordpool naar Nairobi

Van de noordpool naar nairobi

Van de Noordpool naar Nairobi is een komisch kinderboek dat gaat over de vrienden Isabelle en Laurens die op een dag de mol genaamd Meneertje Santos tegenkomen. Hij was op zoek naar Nairobi, maar kwam per ongeluk in Nibbixwoud terecht. De kinderen besluiten Meneertje Santos op weg te helpen. Onderweg beleven ze de grootste avonturen en komen ze gekke dingen tegen: Een ijsbeer die het koud heeft, een regendansende kraanvogel en apen die geen bananen lusten. 

Mijn zoontje heeft het boek in een avond uitgelezen. Sinds kort is er op Storytel ook een luisterversie te downloaden, met stemmen van onder andere Katja Schuurman en haar dochter Sammie. 

Van de Noordpool naar Nairobi | Yannick van de Velde & Bart van den Donker | Rubenstein Publishing BV | ISBN 9789047629405

Welke kinderboeken over duurzaamheid ken jij nog?