Selecteer een pagina

Van 4 t/m 15 oktober is het weer zover: de jaarlijkse Kinderboekenweek. Een ruime week waarin er extra aandacht is voor het lezen van kinderboeken. In deze blog lees je leuke info over de Kinderboekenweek 2023!

Kinderboekenprijzen

Ieder jaar worden er vlak voor de Kinderboekenweek de jaarlijkse kinderboekenprijzen uitgereikt. We hebben het dan over Gouden Griffel, voor kinderboeken en het Gouden Penseel, voor prentenboeken. In juni werden alle kanshebbers bekend gemaakt. Zij werden bekroond met een Zilveren Griffel of een Zilveren Penseel (je kunt ze hier allemaal terugvinden).

De winnaar van de Gouden Griffel is:

Winnaar Gouden Griffel 2023 Misjka

Misjka – Edward van de Vendel en Anoush Elman, geïllustreerd door Annet Schaap

Als Roya met haar ouders en broers eindelijk een huis krijgt in Nederland, vindt ze dat daar ook een huisdier bij hoort. Het wordt een schattig dwergkonijntje, en ze noemt het Misjka. De hele familie is dol op hem. Roya begint aan Misjka te vertellen over de vlucht uit haar land. Maar ze beseft dat ze daar zelf lang niet alles meer van weet. En dan, op een dag, is Misjka opeens verdwenen.

TIp: dit boek is ook gratis te lezen met een Kobo Plus abonnement!

De winnaar van het Gouden Penseel is:

Winnaar Gouden Penseel 2023

Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen – Joukje Akveld, geïllustreerd door Djenné Fila

In Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen koos Joukje Akveld dertig dieren uit de wereldgeschiedenis die elk op een andere manier in relatie tot de mens staan. Akveld neemt je mee van de gedomesticeerde alpaca’s op de Peruaanse hoogvlakten naar een IJslandse baai waar een gevangen orka zijn vrijheid terugkrijgt. Ze schrijft over heilige koeien, pandadiplomatie en de Zuid-Afrikaanse quagga die door de Boeren over het randje werd geduwd.

En omdat wij onze geschiedenis inmiddels vaak genoeg hebben verteld, zijn het de dieren zelf die hun verhaal doen.

Prentenboek van de Kinderboekenweek

Mijn huis is jouw huis - Prentenboek van de Kinderboekenweek 2023

Voor de allerkleinsten is er ook dit jaar weer en Prentenboek van de Kinderboekenweek. Je kun het prentenboek Mijn huis is jouw huis, geschreven voor Yvonne Jagtenberg, voor maar €8,25 kopen in de boekhandel en natuurlijk ook online.

Kinderboekenweekgeschenk

Bij aanschaf van €13,50 aan kinderboeken krijg je tijdens de Kinderboekenweek 2023 het Kinderboekenweekgeschenk cadeau. Dit jaar is er gekozen voor de titel Ravi en de laatste magie, geschreven door Sanne Rooseboom.

Kinderboekenweekgeschenk 2023

In de flat waar Ravi met haar moeder en broertje woont is een gasfornuis ontploft, waardoor iedereen tijdelijk weg moet. De gemeente vindt een plekje in een tehuis voor oude mensen. Niet zomaar oude mensen, maar gepensioneerde tovenaars. Door de komst van het gezin gaat er iets mis. De machtigste tovenaar kan de hele stad veranderen in een ellendig slagveld met ziektes en ratten. Ravi moet hem stoppen. Lukt dat? En gaat ze zich ooit weer ergens écht thuis voelen?

Een echt leuk en spannend boek en natuurlijk des te meer reden om eens fijn naar de boekhandel te gaan om een ander mooi kinderboek uit te zoeken en het lezen van een boek weer flink te stimuleren!

Kinderen voor kinderen themalied

Net zoals ieder jaar heeft Kinderen voor Kinderen weer een speciaal themalied uitgebracht. Dit jaar heet het lied Bij mij thuis en je kun weer lekker meezingen en dansen!

Meer informatie over de Kinderboekenweek 2023?

Lees alle informatie plus leuke extra’s op de officiële webpagina. Ook zal er iedere werkdag weer een speciale Kinderboekenweek boekenblog voor je online komen op Mamaleestvoor.nl! Je vindt ze terug onder de tag Kinderboekenweek 2023.