Selecteer een pagina

Sommige kinderboeken zijn al jaren populair en blijven relevant. Er zijn genoeg prachtige verhalen geschreven die zeker nog interessant zijn voor de kinderen van nu. Roald Dahl schreef in 1988 (!!!) het fantastische boek Matilda over een klein meisje met hele bijzondere krachten.

Titel: Matilda
SchrijverRoald Dahl
UitgeverijDe Fontein
ISBN: 9789026166396

Klassiekers

Onder de naam klassiekers laat ik je kennismaken met kinderboeken die al wat jaren oud zijn. Boeken uit mijn eigen jeugd, die zeker nog prachtig leesvoer zijn voor onze kinderen. Zo ook Matilda, wat echt een van mijn persoonlijke favorieten is. Inmiddels is er een 100e druk van dit boek uitgekomen en dat geeft maar weer eens aan hoe tijdloos kinderboeken kunnen zijn.

Roald Dahl schreef natuurlijk nog veel meer kinderboeken. Hij stond bekend als een schrijver die naast hele grappig ook hele gruwelijke dingen kon schrijven. Zijn boeken zijn altijd enorm fantasierijk en naast dat de boeken echt heel leuk zijn om zelf te lezen, vind ik ze persoonlijk het meest leuk als voorleesboek.

Over het boek

Matilda gaat over een buitengewoon slim meisje dat opgroeit in een gezin met ouders die absoluut geen interesse in haar tonen. Ze ontdekt al snel dat ze een stuk slimmer is dat de rest van haar gezinsleden, al werkt dat niet altijd in haar voordeel. Als ze ook merkt dat ze bepaalde krachten heeft, gebruikt ze die om zichzelf en haar vrienden te beschermen tegen de oneerlijke volwassenen om haar heen.

Al voordat ze naar school mag, heeft Matilda alle boeken uit de bibliotheek al gelezen en als ze dan eenmaal op school mag starten in de klas van Juf Engel, blijkt al gauw dat ze qua denkvermogen beter in de hoogste klas zou kunnen zitten. Het verschrikkelijke schoolhoofd Juf Bulstronk wil daar uiteraard niets van weten. Kinderen zijn vooral vervelende, lastige wezen die niet moeten zeuren.

Als blijkt dat Juf Bulstronk niet alleen heel gemeen is voor de schoolkinderen maar ook het leven van Juf Engel zuur maakt, ziet Matilda geen andere mogelijkheid dat haar speciale krachten in te zetten om haar te helpen.

Matilda: Films en musical

Het verhaal van Matilda wordt keer op keer verteld. Als eerste gebeurde dat in 1996 met de film Matilda, met onder andere Danny DeVito in de rol van Matilda’s vader.

In 2010 werd Matilda de Musical voor het eerst opgevoerd.

In 2022 kwam er een verfilming van de musical met onder andere Emma Thompson in de rol van Juf Bulstronk.

Wil jij dit boek ook lezen?

Matilda vind je ongetwijfeld in de bibliotheek, maar ook in de online boekhandel kun je een exemplaar van dit prachtige boek kopen.

?c=33780&m=2013457&a=330874&r=&t=html