Selecteer een pagina

Sommige kinderboeken zijn al jaren populair en blijven relevant. Er zijn genoeg prachtige verhalen geschreven die zeker nog interessant zijn voor de kinderen van nu. Thea Beckman schreef in 1996 het prachtige Saartje Tadema, over een weesmeisje dat zich moet zien te redden in het Amsterdamse Burgerweeshuis.

Saartje Tadema

Titel: Saartje Tadema
SchrijverThea Beckman
UitgeverijLemniscaat
ISBN: 9789056376918

Klassiekers

Onder de naam klassiekers laat ik je kennismaken met kinderboeken die al wat jaren oud zijn. Boeken uit mijn eigen jeugd, die zeker nog prachtig leesvoer zijn voor onze kinderen. Goed, nu klink ik een tikkeltje hoogbejaard maar dat valt gelukkig wel mee. Ik las in 1996 het boek Saartje Tadema omdat het meedeed voor de Nederlandse Kinderjury. Bij ons in de bibliotheek werd daar altijd ruim aandacht aan besteed en ik vond het vooral leuk om zoveel mogelijk boeken te lezen en daar mijn mening over te geven. Beetje wat ik nu doe, haha.

Thea Beckman schreef talloze prachtige kinderboeken. Haar boeken zijn voornamelijk van het meer serieuze genre en vaak historisch. Saartje Tadema is een van Beckman’s laatste boeken, voordat zij overleed in 2004.

Over het boek

Saartje Tadema gaat over de jonge Sara, die op 7 jarige leeftijd wees wordt als eerst haar vader, en kort daarna haar moeder overlijdt. Met haar grote broek Dirk wordt ze naar het Burgerweeshuis in Amsterdam gebracht. Haar jongere broertje Jakob wordt bij een minnemoei ondergebracht. Natuurlijk is Saartje verdrietig om het overlijden van haar ouders maar als ze hoort dat ze in het weeshuis naar school mag, is ze dolgelukkig. Echt leren lezen, schrijven en rekenen, er is niets wat ze liever zou willen. Echter komt ze toch wel een beetje van een koude kermis terug. In de volle klassen is het lawaaierig en er zijn amper voldoende leermiddelen.

In de jaren dat Saartje ouder wordt, leert ze dat het vooral verstandig is om niet teveel vragen te stellen. Haar leergierigheid en opstandigheid worden gezien als zondig en wie zondig is wordt gestraft. Als ze op een dag op een boodschap de stad in wordt gestuurd, trekt ze de stoute schoenen aan en loopt een herberg binnen, op zoek naar een baan. En daar, in de Herberg-op-het-IJ, is het waar Saartje de wereld echt leert kennen.

Saartje Tadema is een prachtig historisch boek over Amsterdam en zijn inwoners in de 18e eeuw. Toen regenten nog aan de macht waren, Amsterdam een echte handelsstad was en de scheepvaart richting de West en de Oost hoogtij vierde. Hoewel het soms wat ‘moeilijk’ geschreven is, leest het heerlijk weg. Je waant je echt in het Amsterdam van toen. Geschikt voor lezers vanaf ongeveer 10 jaar.

Wil jij dit boek ook lezen?

Saartje Tadema vind je ongetwijfeld nog in de bibliotheek, maar zelf (her)las ik het e-book gratis via Kobo Plus. Ook in de online boekhandel kun je nog een exemplaar van dit prachtige boek kopen.