Selecteer een pagina

Leren lezen gaat niet vanzelf. Natuurlijk zijn er kinderen die zichzelf de kunst van het lezen al hebben aangeleerd voordat het leesonderwijs echt is begonnen maar veel vaker zijn er kinderen die nog wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Hoe kun je nu de leesvaardigheid verbeteren en er daarmee voor zorgen dat je kind meer leesplezier krijgt?

Waarom de leesvaardigheid verbeteren?

Het is eigenlijk een beetje een voor de hand liggende vraag: waarom moet een kind zijn leesvaardigheid verbeteren? Gaat dat niet vanzelf, bijvoorbeeld tijdens het leesonderwijs? Natuurlijk is het onderwijs er zo op ingesteld dat kinderen met het huidige aanbod voldoende leesvaardigheid behalen. Echter is het zo, dat wanneer de leesvaardigheid snel verbetert, dit niet alleen helpt bij het kunnen lezen. Ook het begrijpen van opdrachten bij bijvoorbeeld rekenen of het vergaren van informatie bij zaakvakken is gebaseerd op een bepaalde leesvaardigheid.

Leesvaardigheid, letterlijk het niveau van kunnen lezen, is je hele leven belangrijk. Het stelt in je staat om nieuwe dingen te ontdekken, contact te leggen met anderen en informatie te vergaren. Daarnaast bevordert een goede leesvaardigheid het zelfvertrouwen. Kunnen lezen is van dagelijks belang en het is dan ook niet vreemd dat er zoveel nadruk op wordt gelegd. Het is de manier om te kunnen deelnemen aan de samenleving en het is de basis om een leven lang te kunnen leren en ontwikkelen.

Wat hebben leesvaardigheid en leesplezier met elkaar te maken?

Eigenlijk is het heel simpel: als je niet goed kan lezen is het vaak ook niet leuk om te doen. De mate van leesvaardigheid draagt bij aan het leesplezier en de zin om (meer) te lezen. Logisch wel, want als je meer en langere woorden kunt lezen en vooral begrijpen, worden een paar losse zinnen ineens een verhaal. Een verhaal om te ontdekken, je over te verwonderen en van te genieten.

Leesvaardigheid, woordenschat en leesplezier zijn nauw met elkaar verbonden. Het één groeit doordat het ander verbetert. Het is als het ware een vicieuze cirkel. Een grote woordenschat kan de leesvaardigheid verbeteren wat weer zorgt voor meer leesplezier. Als een kind meer gaat lezen, groeit de woordenschat weer en kan het moeilijkere woorden gaan lezen want ten goede komt aan de inhoud van het verhaal en dus voor meer leesplezier zorgt. Zie je wat er gebeurt?

5 tips: zo kun je de leesvaardigheid verbeteren bij kinderen

Bij sommige kinderen hoef je amper iets te doen om ze meer te laten lezen en hun leesvaardigheid verbeteren is dan ook geen enkel probleem. Anderen hebben een steuntje in de rug nodig. Het mooie is: elk kind is anders en wat voor de een werkt, zal niet direct een succes zijn voor de ander. Haal uit deze tips wat voor jouw kind werkt en schroom niet om eens iets anders te proberen.

  1. Lees elke dag
    Consistentie is heel belangrijk bij het ontwikkelen van de leesvaardigheid. Moedig beginnende lezers aan om elke dag te lezen, zelfs als het maar voor een paar minuten. Dit helpt ze een leesroutine op te bouwen. Je moet maar zo denken: elke gelezen pagina is er één!
  2. Kies geschikte boeken
    Zorg ervoor dat de boeken je kind leest, passen bij het leesniveau. Kies boeken met woorden en zinnen die iets uitdagender zijn dan wat ze al kennen, maar die niet te moeilijk zijn om te begrijpen. Dit helpt hen nieuwe woorden en concepten te leren zonder ontmoedigd of gefrustreerd te raken. Vraag gerust advies aan de leerkracht over het leesniveau van je kind!
  3. Lees samen en geef het goede voorbeeld
    Lees samen om te ondersteunen en te motiveren. Dit kan door om de beurt een pagina voor te lezen of door samen hardop te lezen. Bespreek de inhoud van het verhaal en stel vragen om het begrip te bevorderen. Daarnaast: geef zelf het goede voorbeeld. Ziet jouw kind jou wel eens lezen? Wees bewust van de rol die je hierin als ouder hebt! Ook voorlezen helpt!
  4. Bouw woordenschat op:
    Een sterke woordenschat is cruciaal voor het verbeteren van de leesvaardigheid. Moedig beginnende lezers aan om nieuwe woorden te leren door ze te markeren tijdens het lezen en de betekenis ervan op te zoeken. Je woordenschat vergroten kun je ook doen door bijvoorbeeld woordspelletjes als Scrabble te spelen. Ook het maken van kruidwoordpuzzels of Zweedse raadsels zijn een goed middel!
  5. Maak lezen leuk:
    Stimuleer je kind om plezier te hebben tijdens het lezen. Help je kind om boeken te kiezen over onderwerpen die hij interessant vindt. Verken verschillende genres, zoals fictie, non-fictie, avontuur, humor, enzovoort. Creëer een ontspannen en positieve leesomgeving, waarin ze zich vrij voelen om vragen te stellen en te experimenteren met hun leesvaardigheid. Ook hoeft lezen echt niet rechtop op een stoel. Daag je kind uit om eens een pagina te lezen in een rare pose, op een gekke plek of op een bijzondere locatie.

Lezen is een vaardigheid voor altijd

Leren lezen is een cadeau voor later. Kinderen die met het juiste leesniveau de basisschool verlaten hebben minder moeite met de leerstof op de middelbare school wat simpelweg is gebaseerd of een bepaald leesniveau dat de verwachten is van een middelbare scholier. En zo gaat het eigenlijk in het hele leven. Kun je niet (goed genoeg) lezen, is het moeilijk om aansluiting te vinden in de maatschappij.

Maak van lezen nooit een straf en blijf je kind stimuleren om nieuwe boeken uit te zoeken in de boekhandel of bibliotheek. Lezen verleer je niet, maar de motivatie om te lezen, te leren en te ontdekken is daarbij wel van belang!