In groep 1 beginnen kinderen spelenderwijs kennis te maken met de geschreven taal. Ze leren letters herkennen en hun eigen naam te schrijven. Langzaam leren zij het verband te leggen tussen de geschreven en gesproken taal. Deze periode, van 4 tot en met 7 jaar, wordt de beginnende geletterdheid genoemd. Een originele en leuke manier om in deze periode te oefenen met letters is het sensorisch spel. In deze blog geef ik je meer informatie over sensorisch spel en op welke manier je dit kunt inzetten bij beginnende geletterdheid.
Wat is sensorisch spel?
Sensorisch spel is een type spelactiviteit waarbij kinderen worden gestimuleerd om hun zintuigen te gebruiken om nieuwe ervaringen op te doen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van het verkennen van materialen met verschillende texturen, het ruiken van verschillende geuren, het luisteren naar verschillende geluiden, of het proeven van verschillende smaken. Het is niet alleen leuk en interessant voor kinderen, maar het kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van hun cognitieve, motorische en sociale vaardigheden. Door middel van sensorisch spel leren kinderen namelijk om nieuwe ervaringen te onderzoeken, te categoriseren en te begrijpen, waardoor ze hun nieuwsgierigheid en creativiteit ontwikkelen en hun wereldbeeld vergroten.
Waarom zou je sensorisch spel inzetten bij beginnende geletterdheid?
Sensorisch spel kan worden ingezet bij beginnende geletterdheid omdat het kinderen helpt om verschillende zintuiglijke ervaringen te koppelen aan woorden en letters. Door middel van sensorisch spel kunnen kinderen bijvoorbeeld de verschillende texturen en vormen van letters ontdekken en leren herkennen. Ook kunnen ze de klanken van woorden oefenen door bijvoorbeeld rijmpjes te maken of te luisteren naar verschillende geluiden. Sensorisch spel kan bijdragen aan de ontwikkeling van de fonologische vaardigheden van kinderen, zoals het kunnen herkennen en produceren van klanken, wat weer belangrijk is voor het leren lezen en schrijven. Daarnaast kan sensorisch spel bijdragen aan de ontwikkeling van de woordenschat en het begrip van abstracte begrippen door middel van ervaringsgericht leren.
Door sensorisch spel te combineren met lees- en schrijfactiviteiten kan de betrokkenheid en motivatie van kinderen worden vergroot, wat weer bijdraagt aan een positieve houding ten opzichte van lezen en schrijven.
Hoe kun je sensorisch spel inzetten bij beginnende geletterdheid?
Er zijn verschillende manieren waarop sensorisch materiaal kan worden ingezet bij beginnende geletterdheid. Hieronder staan een aantal voorbeelden:
Sensory bins
Sensory bins zijn bakken gevuld met materiaal dat kinderen kunnen ontdekken met hun zintuigen. Door letters in de sensory bins te verstoppen, kunnen kinderen op een speelse manier leren om letters te herkennen. Bijvoorbeeld in een bak gevuld met zand kunnen kinderen letters van schelpen opgraven en deze vervolgens benoemen.
Tactiele letters
Het creëren van letters van verschillende materialen kan kinderen helpen bij het leren van de letters. Bijvoorbeeld letters van klei of zoutdeeg maken en voelen hoe de letters gevormd worden. Dit helpt kinderen bij het leren van de vormen van de letters en ze kunnen ook de letters met hun vingers traceren.
Gebruik een houten levensyclusbord
Een houten levenscyclusbord is een geweldig instrument om kinderen te helpen begrijpen hoe de natuur werkt. Het kan worden gebruikt als educatief hulpmiddel voor thuis of in de klas, en biedt kinderen de kans om te leren over de verschillende fasen van de levenscyclus van een organisme en hoe het allemaal in elkaar past. Schrijf de namen van de dieren op en laat je kind de juiste schijven erbij zoeken.
Geur- en smaakspelletjes
Geur- en smaakspelletjes kunnen kinderen helpen bij het onthouden van letters en woorden. Bijvoorbeeld het koppelen van letters aan geuren of smaken. Laat kinderen bijvoorbeeld ruiken aan verschillende kruiden en raden welk kruid bij welke letter hoort.
Sensorisch spel combineren met een leesboek
Laat verhalen tot leven komen in je sensorisch spel. Zo kun je bijvoorbeeld eerst een stukje lezen en dit vervolgens naspelen met peg dolls. Door het verhaal uit het boek te koppelen aan een sensorische ervaring, zoals het maken van een bijpassende knutsel of het spelen van een rollenspel, kunnen kinderen zich beter inleven in het verhaal en wordt het abstracte begrip tastbaar en concreet gemaakt.
Sensorisch spel stimuleert het opdoen van nieuwe ervaringen zoals letters leren
In deze blog hebben we besproken hoe sensorisch spel kan bijdragen aan de ontwikkeling van de taal- en leesvaardigheid van kinderen. Door middel van sensorisch spel worden kinderen gestimuleerd om op een actieve en speelse manier hun zintuigen te gebruiken en nieuwe ervaringen op te doen. Door het combineren van sensorisch spel met lees- en schrijfactiviteiten, kunnen kinderen op een effectieve en betekenisvolle manier hun fonologische vaardigheden en woordenschat vergroten.
Meer weten over Sensory Play?
Ben je ook geïnteresseerd geraakt in sensorisch spel? Bij WoeWoe vind je een groot aanbod sensorisch speelgoed zoals speelrijst, kinetisch zand, houten speelframes en nog veel meer!
Trackbacks/Pingbacks